Merkez İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi

TS ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Temel, Dokümantasyon ve İç Tetkik Eğitimi Ankara'da Başladı.

Bakanlığımızın Belgelendirme Hizmetleri Yönergesi doğrultusunda okul ve kurumlarımızda yönetim sistemlerinin yaygınlaştırılması çalışmaları kapsamında verilen eğitim, 30 İl'den gelen İl İSGB koordinatörü ve İlçe İSG Büro yöneticisi iş güvenliği uzmanlarının katılımıyla 28 Mart tarihinde Ankara'da başladı.
TS ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Temel, Dokümantasyon ve İç Tetkik Eğitimi Ankara'da Başladı.

Eğitimin açılışında konuşan İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi koordinatörü Özkan Avcı, "İçinde bulunduğumuz ve birlikte yaşadığımız bu çevrenin, gelişen teknoloji ve sanayi sonucunda giderek yok olduğu göz ardı edilemez bir gerçektir. Artan nüfus, teknolojinin baş döndürücü gelişimi ve ilerleme hızı, yaşam alanlarındaki daralma, doğal çevrenin tahribatı, gürültü ve eklenebilecek birçok nedenle çevre kirliliği, son yıllarda insan yaşamını ve yaşam kalitesini tehdit eden en önemli sorunlardan birisidir." dedi.

15-18 Mart tarihlerinde gerçekleştirilen, Bakanlığımız İklim Değişikliği Eylem Planı çalıştayına değinen Avcı, "Bu ay içerisinde gerçekleştirdiğimiz ve sonuçlarıyla Bakanlığımıza iklim değişikliği ve çevresel etkilere karşı alınacak önlemler konusunda eylemler belirleyecek olan çalıştayda, Bakanlığımıza bağlı okul ve kurumlarda; doğal kaynakların kullanımının azaltılmasını, suya, toprağa ve havaya verilen zararların en aza çekilmesini hedefleyen bir yaklaşımla önlemlerin alınarak çevresel etkinin en aza indirilerek  farkındalığının artırılması, öğrencilerin çevrenin korunması konusunda sorumluluklarını bilen ve yerine getiren bireyler olarak yetişmesine katkı sunulması gerektiğini önemle vurgulanmıştır. " dedi.

Bakanlığımızın Belgelendirme Hizmetleri Yönergesi doğrultusunda okul ve kurumlarımızda yönetim sistemlerinin yaygınlaştırılması çalışmalarını dile getiren Avcı, "Ülkemizi de tehdit eden problemlerden birisi haline gelen çevre sorunlar ve kirlilik, iyice hissedilir hale gelmiştir. İşte bu noktada çevreye verdiğimiz zararları azaltmak için çevre standartları, çevreye yönelik ulusal ve uluslararası anlaşmalar, yasal mevzuatlar uygulamaya alınmıştır.

Bu kapsamda çevrenin korunmasına yönelik olarak Uluslararası Standartlar Organizasyonu (ISO) tarafından yayımlanan ISO 14000 standartı, özünde, doğal kaynak kullanımının azaltılması, toprağa, suya, havaya verilen zararların minimum düzeye indirilmesini amaçlayan standartlar bütünüdür. Bunu da çevre performansının izlenmesi ve sürekli iyileştirilmesi temeline dayandırmakta ve çevre faktörlerine ilişkin olarak ilgili mevzuat ve kanunlar tarafından tanımlanmış koşullara uymayı şart koşmaktadır.

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından çevirisi yapılan TS ISO 14001 standartı, okul ve kurumlarımızdaki eğitim öğretim ve üretim süreçlerinde çevresel faktörlerin belirlenmesi ve bu faktörlerin gerekli önlemler ile kontrol altına alınarak çevreye verilen zararın en aza indirilmesi konularında kılavuzluk yapacaktır." diye konuştu.

Verilen bu eğitim ile okul ve kurumlarımızın çevreye verebilecekleri zararların sistematik bir şekilde azaltılması, mümkün olduğu durumlarda ortadan kaldırılması için bu sistemin kurulumu, işletilmesi ve geliştirilmesi konusunda katılımcılarca bulundukları illerdeki okul ve kurumlara rehberlik yapılması gerektiğini belirtti.

29-03-202229-03-2022

Atatürk Bulvarı No 98 Zemin Kat C Blok Bakanlıklar MEB Beşevler Kampüsü J Blok Yenimahalle /Ankara - (0312) 413 3733

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.