Merkez İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi

Okulda Diyabet Programı Büyükşehir Toplantılarının Dördüncüsü 14 Aralık 2018’de Eskişehir’de Yapıldı

Millî Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği’nin işbirliği ile yürütülmekte olan ‘Okulda Diyabet Programı’ kapsamında; çocuk diyabet ekibi, aileler ve öğretmenleri bir araya getirmek, diyabetli çocukların okuldaki bakımını güçlendirmek, sorunlarını çözmek, “Çocuklarda Diyabet” konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla 14 Aralık 2018’de Eskişehir’de düzenlenen toplantıya çoğunluğunu öğretmenlerin oluşturduğu 350 kişi katıldı.
Okulda Diyabet Programı Büyükşehir Toplantılarının Dördüncüsü 14 Aralık 2018’de Eskişehir’de Yapıldı

Osman Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Arslantaş, Prof. Dr. Zehra Aycan, Dr. Özlem Sarışen ve Murat Gülşen’in açış konuşmaları ile başladı; daha sonra Tip1 diyabetli üniversite öğrencisi Cem Yapar kendi yaşamını anlattı ve diyabetliler için “ hasta” kelimesi kullanılmasına gerek olmadığı mesajını verdi. Toplantının açılışında konuşan Prof.Dr. Zehra Aycan “Okulda Diyabet Programı” nın 2010 yılında başladığını, şimdiye kadar çok sayıda öğretmenin eğitildiğini, son yıllarda “ Okulda Bireysel Tedavi Planı, Sınav Rehberi” gibi yeni belgeler hazırladıklarını, ülkemizdeki çocuk endokrin merkezlerinin yeni tanı alan Tip 1 diyabetli çocukların okullarına bir mektup gönderdiğini, Sağlık Bakanlığı’nın desteği ile toplum sağlığı hemşirelerinin de okullara destek olmasının sağlandığını, programın geliştirilmesi için çalışmalara devam edeceklerini anlattı.

Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Bilim Dalı Başkanı, Okulda Diyabet Programı Koordinatörü Prof. Dr. Şükrü Hatun, “Çocuklarda Diyabet ve Okulda Diyabet Bakımı” başlıklı bir konuşma yaparak, Tip 1 diyabetli çocukların okulda kan şekerinin ölçülmesi, insülin enjeksiyonu ya da insülin pompası ile insülin verilmesi veya bunların denetlenmesi, karbonhidrat miktarlarının hesaplanması, beslenme saatlerinde nezaret edilmesi, kan şekeri düşüklüğü ve yüksekliklerinde yardım edilmesi, ağır kan şekeri düşüklüğü veya diyabetik ketoasidoz durumlarında acil müdahale edilmesi gibi ihtiyaçlarının olduğunu, bu ihtiyaçların çoğu zaman annelerin özverileri ile çözüldüğünü, oysa öğretmenlerin bu konulardaki desteğinin çok önemli olduğunu, okulda diyabet programının bunu hedeflediğini ve temel felsefesinin çocuk diyabet ekiplerini öğretmenler ile tamamlamak olduğunu anlattı.

Milli Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Daire Başkanlığından Müdür Yardımcısı Murat GÜLŞEN ise, bakanlık olarak “ Okulda Diyabet Programı”nın ortağı olduklarını ve bütün imkanları ile programı desteklediklerini, yakın zamanda yayınlanan “Okulda Diyabet Programı Sorumluluklar Belgesi”nde okul yönetimleri ve öğretmenlerin sorumluluklarının ayrıntılı olarak belirlendiğini ve ailenin onamı ile öğretmenlerin Glukagon yapabileceklerini, okuldaki sorunların çözümü konusunda aile ve okulların işbirliği yapmasının gerekli olduğunu anlattı.

Daha sonra söz alan Tip 1 diyabetli Endokrinolog ve Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Oğuzhan Deyneli, kendisinin lise yıllarında Tip 1 diyabet tanısı aldığını, o zamanlar imkanların bu kadar iyi olmadığını, kendi yolunu daha çok kendisinin oluşturduğunu, Tip 1 diyabetlilerin normal ve başarılı bir yaşam sürebileceğini, kendisinin şu anda insülin pompası kullandığını ve Hba1c’sinin % 6 dolayında seyrettiğini, hiçbir komplikasyonun olmadığını, Okulda Diyabet Programı toplantılarına katıldığını ve ilk günkü gibi müthiş heyecan ve enerjiden kendisinin de çok olumlu etkilendiğini anlattı.

Toplantının son konuşmacısı Koç Üniversitesi Hastanesi Çocuk Diyabet Ekibi’nden diyetisyen Tuğba Gökçe, Tip 1 diyabetli çocuklar ile diğer çocukların beslenmesinin benzer olduğunu, diyabetli çocukların normal yaşamda ve okulda karbonhidrat sayarak ve esnek bir şekilde beslenebileceklerini, ara öğün almalarının şart olmadığını, ara öğün alma kararını kan şekerine bakarak verebileceklerini, kendisinin de böyle bir programın parçası olduğu için mutlu olduğunu, burada birçok diyabetli ve ailesi ile tanışmaktan çok memnun olduğunu, her zaman Tip 1 diyabetli çocukların yanında olduklarını anlattı.

Toplantıda söz alan ve ikisi de Tip 1 diyabetli çocuk annesi Ayşe Özer ve Zuhal Kıray, birçok öğretmenin Tip 1 diyabetli çocuklara destek olmaya çalıştığını ama bilgi yetersizliği olduğunu, iyi niyetin yeterli olmadığını, Tip 1 diyabetli çocuk olan okullardaki öğretmenlerin acilen kapsamlı bir şekilde eğitilmesi gerektiğini belirttiler.

20-12-201820-12-2018

Atatürk Bulvarı No 98 Zemin Kat C Blok Bakanlıklar MEB Beşevler Kampüsü J Blok Yenimahalle /Ankara - (0312) 413 3733

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.