Merkez İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ EYLEM PLANI ÇALIŞTAYI TAMAMLANDI.

Bakanlığımıza bağlı tüm okul ve kurumlarda iklim değişikliğinin süreçleri hakkında yaşanan ve yaşanabilecek sorunların ortaya konulduğu ve çözüm önerilerinin sunulduğu Millî Eğitim Bakanlığı "İklim Değişikliği Eylem Planı Çalıştayı" tamamlandı.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ EYLEM PLANI ÇALIŞTAYI TAMAMLANDI.

15 Mart tarihinde Başkent Öğretmenevinde Bakan Yardımcısı Petek Aşkar'ın açılış konuşmasıyla başlayan çalıştayın ilk gününde belirlenen altı konu başlığında sırasıyla, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı A.B.D. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emine Didem Evci Kiraz tarafından "İklim Değişikliği ve İklim Değişikliğinin Çevre, Toplum ve Halk Sağlığı Üzerine Etkileri", Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdülkadir Develi tarafından "Enerji Verimliliği ve Enerji Tasarrufu",  Gazi Üniversitesi Fen Bil. Enst. Çevre Bilimleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birol Kayranlı tarafından "Su Kaynaklarının Korunması ve Su Tasarrufu", Boğaziçi Üniversitesi Yasam Boyu Eğitim Merkezinden SDSN Koordinatörü Bahar Özay tarafından "Hava, Su ve Toprak Kirliliği", Gazi Üniversitesi Biyoloji A.B.D. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meryem Selvi tarafından "Geri Dönüşüm ve Sıfır Atık" ve Gazi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezinden Doç. Dr. Bülent Özmen tarafından "İklim Değişikliği Sonucunda Olunabilecek Afetler ve Bu Afetlere Karşı Alınabilecek Önlemler" konularında katılımcılara bilgilendirme sunumları yapıldı.

Çalıştayın ikinci ve üçüncü gününde, Bakanlığın merkez ve taşra teşkilatı birimlerinden ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından ilgili uzmanların yer aldığı ve belirlenen konu başlıklarına göre akademisyenlerin moderatörlüğünde oluşturulan çalışma gruplarında; dünyada olumsuz etkileri yaşanan iklim değişikliği sorununa karşı çözüm önerileri ortaya konularak, Bakanlık birimlerini kapsayacak bir iş birliği içinde planlanan eylemlerin gerçekleştirilmesi, paydaş kurumlar ile ortak çalışmalar planlanarak, ortak çözüm önerileri geliştirilmesi hedeflenerek faaliyetler belirlendi.

Çalıştayın son gününde; çalışma grupları tarafından belirlenen eylemler ve yapılacak faaliyetlere ilişkin sunumlar yapıldı.

Çalıştayın kapanışında konuşan Genel Müdürümüz Sayın Levent Özil, oluşturulan "Millî Eğitim Bakanlığı İklim Değişikliği Eylem Planı" ile Bakanlığımıza bağlı okul ve kurumlarda iklim değişikliği farkındalığının artırılması, belirlenen önleyici eylemlerin uygulanması; öğrencilerin iklim değişikliği konusunda sorumluluklarını bilen ve yerine getiren bireyler olarak yetişmesine katkı sunulması gerektiğini belirterek, "İklim değişikliği, uluslararası gündemin önceliklerinde yer alan, ülkemizin son dönemde üzerinde durduğu en önemli konularından biridir. İklim değişikliğinin çevresel, sosyal ve ekonomik sonuçlara neden olacağı bilinmektedir. Su döngüsü, besin zinciri ve çevrenin doğal dengesi bozulmakta, insan hayatı olumsuz etkilenmektedir." dedi.

Küresel iklim değişikliğinin ana nedeninin insan faaliyetleri sonucu artan sera gazı emisyonlarının olduğunu vurgulayan Özil,  şunları kaydetti:

"Bu artışa bağlı olarak ortaya çıkan su kaynaklarındaki azalma ve kirlilik, buzulların erimesi, deniz seviyesinin yükselmesi, seller, kuraklık ve orman yangınları iklim değişikliğinin gelecekte daha da şiddetli olacağının göstergesidir.

Ülkemizin coğrafi konumuna bakıldığında, iklim değişikliğinin olumsuz etkileri açısından risk altında olduğu görülmektedir. Bu riski ortadan kaldırmak, en aza indirmek veya uyum sağlamak yapılması gereken öncelikli çalışmalar olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bakanlığımız iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin farkındadır ve bu konudaki çalışmalarına hız vererek devam etmektedir. Geleceğimizin teminatı çocuklarımıza daha yaşanabilir bir dünya bırakmak, bu kültürle çocuklarımızı yetiştirmek ana hedeflerimizdendir." dedi.

İklim değişikliğine karşı farkındalık oluşturmak için Bakanlığımız Öğretmen Bilişim Ağı (ÖBA)'da öğretmenlerimize seminer programlarımız uygulamaya konulduğunu dile getiren Özil "Ayrıca, öğrencilerimiz içinde "Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği Dersi" öğretim programlarında yerini almıştır.  2018 yılından bu güne kadar okullarımızda öğrencilerimize sıfır atık yaklaşımını benimsetmek ve çevreye karşı farkındalıklarını artırmak amacı ile Sıfır Atık Projesi'ni uyguluyoruz. Böylece çocuklarımızın tüketim alışkanlıklarının olumlu yönde değişmesi açısından kendilerini yetiştirmelerine yardımcı oluyoruz.

Bakanlığımız olarak "Temiz Okul Temiz Enerji", "Çevre Dostu 1000 Okul" gibi çeşitli projelerimizle temiz bir çevre ve sağlıklı bir yaşam için eğitim adına katkı sunmaya devam ediyoruz. Projelerimizin başarılı sonuçlarını görmek bizler için gurur vesilesi olmaktadır.

Bütün çalışmalarımızın yanında bugünden itibaren  'Milli Eğitim Bakanlığı İklim Değişikliği Eylem Planı'nı hazırlamak için çok nitelikli bir gurupla bir aradayız. Paydaşlarımızla beraber neler yapabileceğimizi, hangi sorunları çözebileceğimizi görmek, uygun çözümlere ulaşmak ve ülkemizin iklim değişikliği politikalarına eğitimle destek sunmak istiyoruz." diye konuştu.

Çalıştay da İklimden başlayarak sağlığa, suya, havaya, toprağa, enerjiye ve afetlere kadar geniş bir bakış açısıyla iklim değişikliği sorununun ele alınacağını, Bakanlığımızın okul ve kurumlarında farkındalık yaratarak eylem planlarının oluşturulacağını ve hazırlanacak eylem planının yol gösterici olacağını kaydetti.

19-03-202219-03-202219-03-202219-03-202219-03-202219-03-202219-03-202219-03-202219-03-2022

Atatürk Bulvarı No 98 Zemin Kat C Blok Bakanlıklar MEB Beşevler Kampüsü J Blok Yenimahalle /Ankara - (0312) 413 3733

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.