Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen toplantının açılışında Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkan Vekili Prof. Dr. Ayşegül Bükülmez, Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Derneği Diyabet Grubu Başkanı Prof. Dr. Zehra Aycan, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mevlüt Çınar okulda diyabet bakımının önemini anlatan konuşmalar yaptılar.
Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Bilim Dalı Başkanı, Okulda Diyabet Programı Koordinatörü Prof. Dr. Şükrü Hatun, "Çocuklarda Diyabet ve Okulda Diyabet Bakımı" başlıklı bir konuşma yaparak, Tip 1 diyabetli çocukların okulda kan şekerinin ölçülmesi, insülin enjeksiyonu ya da insülin pompası ile insülin verilmesi veya bunların denetlenmesi, karbonhidrat miktarlarının hesaplanması, beslenme saatlerinde nezaret edilmesi, kan şekeri düşüklüğü ve yüksekliklerinde yardım edilmesi, ağır kan şekeri düşüklüğü gibi durumlarında acil müdahale edilmesi gibi ihtiyaçlarının olduğunu, bu ihtiyaçların çoğu zaman annelerin özverileri ile çözüldüğünü, oysa öğretmenlerin bu konulardaki desteğinin çok önemli olduğunu, okulda diyabet programının bunu hedeflediğini ve temel felsefesinin çocuk diyabet ekiplerini öğretmenler ile tamamlamak olduğunu anlattı.
Milli Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Daire Başkanlığından öğretmen Gülşen Kılınç, bakanlık olarak " Okulda Diyabet Programı" nın ortağı olduklarını ve bütün imkanları ile programı desteklediklerini, yakın zamanda yayınlanan "Tip 1 diyabetli öğrencilerin okullarda/kurumlarda bakımı ve desteklenmesi hakkında yönerge" ile okul yönetimleri ve öğretmenlerin sorumluluklarının ayrıntılı olarak belirlendiğini,bundan sonra bu yönergenin uygulanması çalışmalarına ağırlık vereceklerini, ülkemizde okul hemşiresi sayısının çok az olduğunu, bu sorunu çözmek için hazırlıklarının sürdüğünü, yakında Okulda Diyabet Programı Online Eğitim Platformu'nun canlıya alınacağını ve bu yolla eğitimlerin yaygınlaştırılacağını ve okuldaki sorunların çözümü konusunda aile ve okulların işbirliği yapmasının gerekli olduğunu anlattı.
Koç Üniversitesi Hastanesi Çocuk Diyabet Ekibi'nden diyetisyen Tuğba Gökçe ve hemşire Ecem Can, Tip 1 diyabetli çocuklar ile diğer çocukların beslenmesinin benzer olduğunu, diyabetli çocukların normal yaşamda ve okulda karbonhidrat sayarak ve esnek bir şekilde beslenebileceklerini, ara öğün almalarının şart olmadığını, ara öğün alma kararını kan şekerine bakarak verebileceklerini, son yıllarda diyabet teknolojisi kullanımının arttığını, bu nedenle öğretmen eğitimlerinde bu konulara da yer verilmesi gerektiğini, kendilerinin de böyle bir programın parçası olduğu için mutlu olduklarını, burada bir çok diyabetli ve ailesi ile tanışmaktan çok memnun olduğunu, her zaman Tip 1 diyabetli çocukların yanında olduklarını anlattı
Daha sonra söz alan Tip 1 diyabetli Endokrinolog ve Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Oğuzhan Deyneli, kendisinin lise yıllarında Tip 1 diyabet tanısı aldığını, o zamanlar imkanların bu kadar iyi olmadığını, kendi yolunu daha çok kendisinin oluşturduğunu, Tip 1 diyabetlilerin normal ve başarılı bir yaşam sürebileceğini, kendisinin şu anda otomatik insülin verme sistemi 780G insülin pompası kullandığını ve HbA1c'sinin % 6 dolayında seyrettiğini, hiçbir komplikasyonun olmadığını, Okulda Diyabet Programı toplantılarına katıldığını ve ilk günkü gibi müthiş heyecan ve enerjiden kendisinin de çok olumlu etkilendiğini anlattı.
Toplantı boyunca ayrıca, Arkadaşım Diyabet İznik Kampı'na katılan, şimdi matematik öğretmeni olan İsmail Kaya, Fen Lisesi öğrencisi ve tıp okumak isteyen Mihriban Ülker Arı, tip 1 diyabetli çocuk annesi Sabahat Çelikeloğlu, yeni bebeği olan tip 1 diyabetli bir öğretmen, okul yöneticileri, tip 1 diyabetli çocuk aileleri söz olarak, okulda diyabet bakımı ile ilgili eski yıllara göre önemli ilerlemeler olduğunu, bununla birlikte hala tip 1 diyabetin yeterince bilinmediğini ve diyabetli çocukların zaman zaman ayrımcılığa maruz kalabildiğini, birçok öğretmenin Tip 1 diyabetli çocuklara destek olmaya çalıştığını ama bilgi yetersizliği olduğunu, iyi niyetin yeterli olmadığını, Tip 1 diyabetli çocuk olan okullardaki öğretmenlerin kapsamlı bir şekilde eğitilmesi gerektiğini belirttiler.
Ertesi gün (11 Haziran 2022), ekip olarak önce Afyonkarahisar Belediyesi'nin çölyaklı çocuklar için düzenlediği kahvaltıya, daha sonra ise "Arkadaşım Diyabet Buluşmları" toplantılarının beşincisine (Daha önce Kütahya, Konya, Gaziantep ve Diyarbakır'da yapılmıştı) katılındı ve Afyondaki tip 1 diyabetli çocuk ailelerinin bütün sorularının cevaplandığı bir toplantı yapıldı.
Toplantılar ile ilgili izlenimlerini anlatan Okulda Diyabet Programı Koordinatörü Prof. Dr. Şükrü Hatun, Afyonkarahisar'dan "iyi bir iş başardık" duygusu ile döneceklerini, Afyon'daki 200 civarındaki Tip 1 diyabetli çocuğun okullarında öncelikle bir yetkili kişi belirlenmesini ve bu kişilerin kapsamlı bir şekilde eğitilmesini, bunun hemen yapılabileceğini, Tip 1 diyabetli çocukları izleyen merkezlerin bir görevinin de bu olduğunu söyledi. Ayrıca, "Başta Dr. Ayşegül hanım ve Songül hanım olmak üzere arkadaşların çok çok güzel bir hazırlık yaptıklarını, Afyon'daki diyabetli çocukların 2004 yılından beri İznik kampına geldiklerini, yıllar sonra onları tekrar görmenin, sağlıklı ve başarılı bir ömür sürdürdüklerine tanık olmanın Nur ve Songül hemşire gibi onlara emek verenlere sarılmanın kendisini çok duygulandırdığını" anlattı. Sözlerini "Afyon'da diyabetli çocuklara Valiliğin sensör sağlaması, okullarda düzenli eğitim, belediyenin çölyaklı bütün çocukların glutensiz ürün ihtiyacını sağlaması gibi güçlü ve heyecan verici çalışmalar olduğunu gördüğünü, bunların bir konuya kendi adamış insanların bir ilde nasıl bir fark yaratabildiğini gösterdiğini, yeni kurulan Afyon Tip 1 Diyabetli Çocuklar Derneği'nin de çocuklar için yeni destekler sağlayacağını umduğunu, çok güzel bir evsahipliği yapan Prof.Dr. Ayşegül Bükülmez, Hemşire Songül Arslan'a, toplantıya Ankara'dan katılan Dr. Zehra Aycan'a, Dr. Özgecan Demirbaş'a, Milli Eğitim Bakanlığından Gülcan hanıma ve arkadaşlarına, toplantıya katılamasa da okulda diyabet çalışmalarını canı gönülden destekleyen Milli Eğitim Bakanlığından Özkan Avcı'ya, il milli eğitim müdürlüğü yetkililerine, belediye sosyal işler daire başkanı Mustafa bey ve arkadaşlarına,Afyon Sağlık Bilimleri Üniversitesi yöneticilerine, toplantıyı gönülden destekleyen Sanofi firması ve Filiz hanıma, akşam evlerinde eşsiz bir misafirperverlik ile ağırlayan Elif Çelikeloğlu'nun ailesine, onların amcası ve Afyonu bütün özellikleri ile hissettiren Süleyman Kırlıoğlu'n bizleri bağırlarına basan herkese yürekten teşekkür ettiğini" belirterek tamamladı.
Toplantılar, toplu fotoğraf çekimi ve iyi dileklerle sona erdi.
Yayın Tarihi: 13.06.2022